Aluevaalit 2022

Parempi hoito

VAIKUTA

Haluaisitko valita, kuka tuottaa hyvinvointiisi liittyvät palvelut? Yli 70 prosenttia suomalaisista haluaa. 

Sote-uudistus siirtää sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut kunnilta uusien hyvinvointialueiden järjestettäväksi vuonna 2023. Hyvinvointialueilla valtaa käyttävät valtuutetut, jotka valitaan aluevaaleilla tammikuussa 2022. Sote-palvelut maksavat vuosittain noin 21 miljardia euroa. Valtuutetut ratkaisevat, miten verovarat käytetään ja miten paljon palveluja yrityksiltä ostetaan.

Haluamme, että yrittäjien ääni kuuluu päätöksissä. Yrityksiä tarvitaan, jotta Suomessa voidaan tarjota laadukkaat hyvinvointipalvelut jatkossakin. Myös kansalaiset arvostavat valinnanvapautta ja toivovat yritysten tuottamia palveluja. 
 

Ketä sinä aiot äänestää? Suomen Yrittäjien aluevaaliohjelma Parempi hoito kiteyttää tärkeimmät tavoitteemme. Tutustu Yrittäjien aluevaaliohjelmaan (PDF) tai lataa tiivistelmä Suomen Yrittäjien ehdottamista.ratkaisuista hyvinvointialueille (PDF).

 

 

FAKTA

Miksi aluevaalit ovat yrittäjille tärkeät?

 • Sote-sektorille käytetään noin 21 miljardia euroa vuosittain.
 • Alalla työskentelee 400 000 ammattilaista, joista 88 000 yksityisellä sektorilla.
 • Sote-alan yrityksiä on noin 18 200. Neljä viidestä on enintään neljän hengen yrityksiä.  
 • Alalle tarvitaan tulevina vuosina yli 200 000 työntekijää lisää.
 • Hyvinvointialueet ovat merkittäviä ostopalveluiden hankkijoita.

 

RATKAISUT

SUOMEN YRITTÄJIEN RATKAISUT

Palvelut suunnitellaan yhdessä

Kutsutaan yritykset mukaan valmistelemaan hyvinvointialueita ja suunnittelemaan niiden palvelustrategioita. Otetaan käyttöön monituottajamalli, jotta myös yritykset saavat merkittävän roolin palveluiden tuottajina. Monituottajamalli tarkoittaa sitä, että palveluita tuottavat ja tarjoavat sekä julkinen ja yksityinen sektori että järjestöt.

Menot kuriin

Uudet hyvinvointialueet eivät saa johtaa sote-menojen paisumiseen. Pidetään huolta kestävästä julkisesta taloudesta. Määritellään jokaiselle hyvinvointialueelle selkeät ja kustannustehokkaat menoraamit. Budjettikuria pitää noudattaa ja vastuu siitä on kaikilla.
 

Kustannukset esiin

Otetaan käyttöön yhteinen, läpinäkyvä kustannuslaskentamalli, jotta julkisten ja yksityisten tuottajien palveluja voidaan verrata samoilla kriteereillä. Tämä mahdollistaa kulloinkin parhaiden palveluiden valitsemisen, olivat ne sitten julkisen tai yksityisen toimijan tuottamia.

Pienyrittäjät mukaan

Otetaan pienet sote-yritykset mukaan tarjoamaan suomalaisille terveyttä ja palveluja. Jaetaan julkiset hankinnat tarkoituksenmukaisiin osiin ja järjestetään kilpailutukset niin, että myös mikro- ja pk-yritykset voivat aidosti menestyä niissä.      
 

Annetaan ihmisten valita

Lisätään yritysten tuottamien palvelujen osuutta ja palveluntuottajien määrää hyvinvointialueilla. Otetaan palvelusetelit ja ostopalvelut laajasti käyttöön. Annetaan ihmisten valita itse heille paras palveluntuottaja ja yrityksille mahdollisuus tarjota osaamistaan.
 

Tehdään kilpailusta reilua

Luodaan edellytykset reilulle palveluntuottajien väliselle kilpailulle. Määritellään palvelusetelin arvo niin, että yksityinen yrittäjä pystyy tuottamaan palvelun sillä kannattavasti. Huolehditaan siitä, että palvelusetelin arvo on myös asiakkaalle kohtuullinen.

Ideoidaan yhdessä

Monituottajamalli lisää kilpailua, kannustaa innovoimaan ja ottamaan uusia ideoita käyttöön. Sen ansiosta Suomessa tarjotaan laadukkaita palveluja kustannustehokkaasti myös jatkossa. 

KERRO EHDOKKUUDESTASI

Yrittäjä, oletko ehdolla aluevaaleissa?

Ilmoita ehdokkuudestasi meille, esittelemme ehdolla olevat jäsenyrittäjämme tällä sivustolla.

Siirry ehdokkuuden ilmoituslomakkeelle 

Kenet sivuilla esitellään?
 • Suomen Yrittäjät esittelee sivuilla jäsenyrittäjäehdokkaat.
 • Jäsenyrittäjäehdokkaalla tarkoitetaan henkilöä, jonka yritys on Suomen Yrittäjien jäsen ja joka työskentelee aktiivisesti yrityksessä.
Yrittäjän kriteerit:
 • omistaa y-tunnuksellisen yrityksen tai osan yrityksestä
 • työskentelee omistamassaan / osittain omistamassaan yrityksessä päättävässä asemassa
Missä tiedot näkyvät?

Sivujen kautta kerättävät tiedot ovat käytettävissä Suomen Yrittäjien koko organisaatiossa:

 • Suomen Yrittäjien toimialajärjestössä
 • Suomen Yrittäjien aluejärjestössä
 • Suomen Yrittäjien paikallisyhdistyksessä.

Tietoja käytetään ennen vaaleja ehdokkaiden esittelyyn Suomen Yrittäjien jäsenjärjestöjen nettisivuilla, lehdissä ja jäsentiedotteissa. Vaalien jälkeen tietoja käytetään valtuutettujen ja lautakuntien jäsenten tiedottamiseen.

Mitkä tiedot näkyvät?

Suomen Yrittäjien kuntasivuilla ehdokkaista näkyvät nimi, puolue ja kunta, nettisivun ja sosiaalisten medioiden osoitteet, yrityksen nimi ja yrityksen nettisivut. Sähköpostiosoitetta, puhelinnumeroa ja osoitetta ei julkaista. Lomakkeeseen on merkitty, mitkä tiedot eivät ole julkisia.

Muu näkyvyys jäsenyrittäjäehdokkaille

Suomen Yrittäjien aluejärjestöt, paikallisyhdistykset ja toimialajärjestöt voivat tarjota näkyvyyttä omille jäsenilleen. Ole yhteydessä omaan yhdistykseesi! 

Ehdokasviestintä

Järjestämme yrittäjäehdokkaille kuntavaalikoulutuksia sekä toimitamme tietoa yrittäjäjärjestön kuntavaalitavoitteista ja kampanjasta.