16.4.2025 klo 10:17

Yrittäjyys on jo itsessään luottamustehtävä

Tämän kevään kunta- ja aluevaalien ehdokkaissa oli mukana runsaasti yrittäjiä ja yrittäjätaustaisia. Etelä-Savon aluevaaleissa valittiin 12 yrittäjää ja kuntien valtuustoihin yhteensä 87 yrittäjää. Yrittäjä on erinomainen päätöksentekijä ja aina hyvä valinta.

Yrittäjä katsoo kunnallista päätöksentekoa ratkaisukeskeisesti ja vastuullisesti. Yrittäjien ajatuksia ohjaa talousajattelu, järki ja tulevaisuuteen katsominen. Yrittäjä näkee omaa tonttiaan laajemmin, haastaa totuttuja toimintatapoja ja vaatii laatua päätöksiin. Yrittäjät vaativat kunnilta ketteryyttä ja sotepalveluilta kustannustehokasta palvelurakennetta.

Tietoon pohjautuva päätöksenteko ja osallistava demokratia ovat termejä, joihin voisimme enemmänkin nojata. Joustava ja kestävä päätöksenteko painottuvat erityisesti tulevaisuudessa, missä on yhä vaikeampaa ennustaa päätösten vaikutuksia. Valtuutettujen on oltava valmiita sovittamaan valintansa vallitseviin olosuhteisiin ja niiden muutoksiin. Yrittäjävaltuutettu peilaa välittömästi kuluttajan tarpeita.   

Kuntapäättäjänä yrittäjä tekee koko kunnan elinvoimaa koskevia päätöksiä ja talousosaajana pystyy näkemään myös hyvinvointialueiden kustannusrakenteiden sudenkuopat. Yrittäjä ajattelee kunnanvaltuutettuna luovasti, mutta järkevästi sekä kansalaisten etua, että yritysten ja elinkeinojen kehittämistä.

Elinvoimakysymys ei ole pelkästään yrittäjän haaste, vaan on joissakin kunnissa jopa kriittinen asia. Jotta kunta pysyy itsenäisenä, sen on pystyttävä tarjoamaan yrityksille elinkeinomahdollisuuksia ja tulevaisuutta. Jos yritykset eivät pysy hengissä, veronmaksajat ja palvelut karkaavat muualle. Se vaikuttaa suoraan hyvinvointialueidenkin toimintaedellytyksiin. Hyvinvointialue on myös monen yrityksen tärkeä asiakas. Hankintoja tehdessä, hyvinvointialueen tuleekin miettiä hinnan lisäksi läheltä hankittujen, paikallisten yritysten tuottamien palvelujen ja tuotteiden moninkertaisia vaikutuksia aluetalouteen.

Sitran Megatrendi ”Luottamus koetuksella” kertoo, että vaikka Suomessa luottamus poliittiseen päätöksentekoon on korkealla, kansainväliset trendit ovat vaarassa hiipiä tännekin. Esimerkiksi poliittinen kiistely voi johtaa siihen, että huomio siirtyy pois päätöksenteosta ja keskittyy tunteisiin ja kohuihin. Ratkaisuna tähän on vastuullinen tiedonvälitys ja selkeät kanavat yhteiskunnalliselle keskustelulle. Luottamuksen rakentamisessa tärkeänä tekijänä on laadukas tieto ja läpinäkyvä julkinen päätöksenteko.

Tulevaisuuden elinvoima riippuu myös yrittäjien aktiivisuudesta. Kun julkinen päätöksenteko on luotettavaa, läpinäkyvää ja pitkäjänteistä, pystyvät yrityksetkin tekemään investointeja ja kasvamaan niihin tukeutuen.

Yrittäjäehdokkaiden määrä lähes ennallaan Etelä-Savossa – Yrittajat.fi

Joka kuudes ehdokas on yrittäjä kuntavaaleissa | Kuntalehti

Kuva luotu ChatGPT:lla