10.02.2021 verkossa

Koulutusjohdon foorumi

Tapahtuma

Foorumi koulutusjohdolle ja yrittäjille

Koulutusjohdon foorumi on suunnattu koulutuksen johto- ja kehittämistehtävissä toimiville, luottamushenkilöjohdolle, yrittäjyysvastaaville sekä oppilaitosyhteistyöstä kiinnostuneille yrittäjille ja yrittäjyyttä tukeville sidosryhmille. 

Vuoden 2021 teemana on yrittäjyyskasvatus. Yrittäjämäinen toimintatapa ja yrittäjyysosaaminen ovat valttia tulevaisuuden työelämässä. Tämä osaaminen on tulevaisuuskestävää ja sitä opitaan systemaattisesti koulutuspolun eri vaiheissa. Koulutusjohdon foorumi kokoaa näkökulmia, herätteitä sekä käytännön ratkaisuja ja ideoita yrittäjyyskasvatuksen johtamiseen, suunnitteluun ja toteuttamiseen. 

Tule herättelemään uusia ajatuksia, kyseenalaistamaan totuttuja toimintatapoja ja rakentamaan uuden aikakauden osaamisen kasvuympäristöä. Parhaimman hyödyn tapahtumasta saat osallistumalla yhdessä kollegojen kanssa. Foorumi järjestetään virtuaalisesti. 

Ilmoittautuminen verkkotapahtumaan on päättynyt.

Kiitos kaikille osallistuneille!

 

Ohjelma

Koulutusjohdon foorumi 10.2.2021

9.15
Nuorten aamunavaus koulutusjohdolle
Heiju Simola, Otto Rantanen, Atso Jaakkola, Jenna Korpi, Eerika Nissilä, Valtteri Salmijärvi, Eemi Vaherlehto
  • Miten yrittäjäjärjestö tukee yritteliäitä nuoria? Heiju Simola, Suomen Yrittäjät
  • Ketäs varten yrittäjyyskasvatusta tehdään? Kuunnellaanpa itse nuoria! Nuori Yrittäjyys ry

Paneelikeskustelussa nuoret keskustelevat omista näkökulmistaan muun muassa yrittäjyyskasvatuksen paikasta koulussa, siihen liittyvistä asenteista ja mahdollisuuksista sekä sen merkityksestä oppilaiden hyvinvoinnille. Voisiko yrittäjyyskasvatus olla avain kaikkien mukana pitämiseen? Lisäksi kuullaan mahdollisia yleisökysymyksiä. Keskustelun vetäjänä Otto Rantanen.

10.00
Foorumin avaus
Annika Saarikko (kesk)

Koulujen yrittäjyyskasvatus on tärkeää tulevaisuustyötä koko Suomelle. Foorumin ensimmäisen keynote- puheenvuoron pitää tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko.

10.20
Positiivisen yrittäjäasenteen ahtaajat – pala positiivisuutta, rohkeutta ja asennetta
Pasi Rautio

Miten työntää jokaisen oppijan otsalohkoon pala positiivista asennetta, kykyä jatkuvaan oppimiseen, uteliaisuutta, rohkeutta toimia epävarmuudessa? Yrittäjyyden kulmakivet ovat samat kuin hyvän työntekijän hyveet. Kenen tehtävä näitä on opettaa? Millaisena opettajana, rehtorina ja koulutuksen kehittäjänä sinä haluaisit tulla muistetuksi? Yrittäjä ja aktiivinen oppilaitosyhteistyön tekijä Pasi Rautio herättelee pohtimaan yrittäjyyskasvatuksen tavoitteita ja sitä, kuinka jokaisen panoksella on merkitystä. 

10.50
Voiko yrittäjyyskasvatusta johtaa?
Tiina Granqvist, Minna Hämäläinen, Timo Pihkala, Pieta Tukkimäki-Hildén

Voiko yrittäjyyskasvatusta johtaa? Auttaako keppi vai porkkana? Millaisilla johtamisen teoilla on vaikuttavuutta yrittäjyyskasvatuksen edistämisessä? Johtamisen myyttejä murtavat yrittäjyyden professori Timo Pihkalan johdolla rehtori Pieta Tukkimäki-Hildén, Lahden sivistysjohtaja Tiina Granqvist sekä aiheesta väittelevä tutkija Minna Hämäläinen. 

11.15
Tauko
11.25
Maailman paras paikka yrittää
Petri Roininen

Oppijoiden yrittäjämäisellä toimintatavalla sekä yrittäjyyskokeiluilla ja uusilla yrityksillä on Suomen tulvaisuuden kannalta suuri merkitys. Maailman paras paikka yrittää on Roinisen 2020 julkaisema kirja. Onko Suomi sellainen ja olisiko se hyvä tavoite? Yrittäjyyden ja talouden muutosten helikopteriperspektiivistä asiaa tarkastelee kasvuyrittäjäverkoston puheenjohtaja ja yrittäjyyden moniottelija Petri Roininen.

11.50
Lounastauko

Ammatillisen koulutuksen palvelut työelämän ja yrittäjän osaamisen kehittäjänä -hankkeessa viestitään yrittäjille ammatillisen koulutuksen monista mahdollisuuksista.

12.30
Yrittäjyystaidot kuuluvat kaikille: Mistä työkalut taitojen kehittämiseen?
Suvi Kytöharju

Viime vuosien ajan yhä useampi nuori on tutkimusten valossa kokenut, että yrittäjämäistä asennetta ja taitoja tarvitaan kaikessa työssä ja yhä useampi nuori uskoo myös työllistävänsä itsensä jonain päivänä yrittäjänä. Jotta valoisa katse yrittäjyyteen jatkuu poikkeusaikojen jälkeen ja maailman muuttuessa, on meidän huolehdittava, että yrittäjyystaidot ja valmiudet kuuluvat entistä vahvemmin kaikille. 

Lasten ja nuorten yrittäjyysosaamista kehittääkseen opettajan tai oppilaitosten ei tarvitse olla valmiiksi yrittäjyyden asiantuntijoita. Moni opettaja toteuttaa yrittäjyyskasvatusta jo tietämättään. Valmiita työkaluja ja hyviä käytäntöjä on jo runsaasti käytössä, eikä pyörää tarvitse keksiä uudelleen. Suvi Kytöharju kertoo yrittäjyystaitojen työkalupakista Tralla.fi:stä, jonne Suomen yrittäjyyskasvatuksen toimijat ja opettajat jakavat yrittäjyyskasvatuksen materiaaleja ja toimivia yrittäjyyskasvatuksen käytäntöjään.  

12.50
Yrittäjätarina: Kasvu yrittäjyyteen
Heli Kurjanen

Verta, hikeä ja kyyneleitä vai inspiroivia unelmahommia? Vuoden naiseksi (2019) valittu ja useita palkintoja voittanut yrittäjä Heli Kurjanen kertoo omannäköisen yrittäjätarinan ja matkan yrittäjyyteen. Kuinka ideasta, joka aiheutti vilunväristyksiä, syntyi miljoonabisnes? Ja miten tapahtuu kasvu yrittäjyyteen? 

13.15
Osaavia opettajia - yrittäviä nuoria
Päivi Ojala

Opettajien vahva työelämä- ja yrittäjyysosaaminen on laadukkaan yrittäjyyskasvatuksen pohja ja perusta. Sakari Alhopuron miljoonalahjoituksen avulla toteutettuun opettajien täydennyskoulutukseen on viiden vuoden aikana osallistunut yli 10 000 opettajaa, opettajaksi opiskelevaa ja opettajan kouluttajaa. Päivi Ojalan puheenvuorossa kuullaan opettajien täydennyskoulutushankkeen toiminnasta ja tuloksista.

13.40
TAUKO
13.45
3 reseptiä yrittäjyyskasvatukseen

1. Ylöjärven yrittäjyyslukio: Luottamuksella ja aidoilla projekteilla kohti rajatonta tulevaisuutta!
    
    Kaisa Remula, Yrittäjyyslinjan koordinaattori ja valmentaja     
    
    Veikka Kukko, Jalo NY, Yrittäjyyslinjan abiturientti    
    
    Milana Itäpää, Jalo NY, Yrittäjyyslinjan abiturientti     
    
    Anselmi Koivunen, Jalo NY, Yrittäjyyslinjan abiturientti    

2. HUBS, Tampereen yliopisto & TAMK: Yrittäjyysvalmennus ponnahduslautana startup-maailmaan?
    
    Antti Herkman ja Vera Nieminen ,Tampereen yliopisto, Murrost Oy
    Miisa Hiltunen ja Roosa Liias, TAMK, Murrost Oy

3. Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia: Gradian yrittäjyyden ekosysteemi - strategisesti johdettu, jokaiselle opiskelijalle mahdollistettu, Euroopan parhaana palkittu.
    
    Petrikki Tukiainen, yrityskehitysasiantuntija

14.20
Mihin yrittäjyyskasvatuksessa pitää nyt panostaa?
Petri Salminen, puheenjohtaja, Suomen Yrittäjät

Yrittäjyyskasvatustyölle on nyt tarvetta. Monimuotoiset ja nopeat muutokset toimintaympäristössä kuitenkin pakottavat pysähtymään ja pohtimaan, mihin yrittäjyyskasvatuksessa tulisi tässä ajassa panostaa. Tätä kirkastaa foorumin päätteeksi Suomen Yrittäjien uunituore puheenjohtaja Petri Salminen. 

14.30
Foorumin päätös
Esiintyjät

Tapahtuman puhujat

Puhuja

Annika Saarikko (kesk)

Tiede-ja kulttuuriministeri

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko valittiin Suomen Keskustan puheenjohtajaksi syyskuussa 2020. Puolueen varapuheenjohtajana hän toimi vuosina 2010–2016. Hänet valittiin kansanedustajaksi ensimmäisen kerran vuoden 2011 vaaleissa. Turun kaupunginvaltuuston jäsen hän oli vuodesta 2013 kevääseen 2020. 

Politiikan lisäksi Saarikko on työskennellyt muun muassa tiedottajana ja toimittajana.

Puhuja

Petri Salminen, puheenjohtaja, Suomen Yrittäjät

Petri Salminen on lokakuussa 2020 valittu Suomen Yrittäjien puheenjohtaja. 

Petri Salminen on mukana yritysjohdon konsultointiyritys Salminen & Tikassa ja konepaja AJ-Toolsissa. Hän asuu Jyväskylässä.

Juontaja

Tuuli-Elina Ruuskanen

Yrittäjä

Tuuli-Elina on yrittäjyyden YAMK tutkinnon suorittanut ammattijuontaja. Hän on työskennellyt myös yrittäjyyskasvatuksen parissa kouluttajana sekä osallistunut koulu-yritysyhteistyöhön yrittäjän roolissa. Yrittäjäksi Tuuli-Elina lähti jo opiskeluaikana vuonna 2007 ja vuosien saatossa hänellä on ollut useampi yritys. Hänen nykyinen yrityksensä Maikki Media perustettiin vuonna 2013 ja se keskittyy ammattijuontajien välitykseen ja esiintymisvalmennuksiin.

Puhuja

Pasi Rautio

Myyntikuiskaaja

Pasi valmentaa, kouluttaa, kiertää puhumassa ja auttaa muita menestymään. Opiskelijoita, palkollisia, yrittäjiä, johtajia, myyjiä tai sellaisiksi haluavia. 

Nuorena oman vitsansa vääntänyt. Tuhansia kilometrejä, satoja virheitä. Oppimisen polku jatkuu edelleen.

Tuottanut markkinointi- ja myynti-iltamat kiertueet, joka kiersi 86 paikkakunnalla ja koulutti 12 000 yrittäjää. Kirjoittanut kaksi kirjaa ja yli 6000 minuuttia

podcasteja myynnistä, markkinoinnista ja yrittäjyydestä. 

Puhuja

Heli Kurjanen

Toimitusjohtaja, Lune Group Oy

Vuoden naiseksi (2019) valittu ja useita palkintoja voittanut yrittäjä kehitti vuonna 2005 uudenlaisen kuukupin, joka ympärille perustettu Lunette-yritys on niittänyt mainetta meillä ja maailmalla. Lyhyessä ajassa 25-vuotiaan kahden lapsen kotiäidin elämä muuttui kansainvälisen yrityksen vetäjäksi ja vuonna 2020 kesällä tapahtuneen yhdistymisen jälkeen ruotsalaisen pörssiyhtiön tytäryhtiön toimitusjohtajaksi. Lunette-kuukupit ovat vaihtoehto kertakäyttöisille kuukautissuojille ja ne kestävät vuosia. Kuppeja myydään jo yli 50 maassa.

Puhuja

Petri Roininen

Kasvuyrittäjäverkoston puheenjohtaja, Suomen Yrittäjät

Petri Roininen on toiminut Investors House Oy:n toimitusjohtajana vuodesta 2015. Aiemmin hän on toiminut yhtiön hallituksen puheenjohtajana ja mm. Core Capital Oy:n toimitusjohtajana, Sponda Oyj:n liiketoimintajohtajana, Nordea Pankki Suomi Oyj:n ja sen edeltäjien pankinjohtajana. Roininen on liäksi kymmenien asunto-osakeyhtiöiden ja kiinteistöyhtiöiden hallituksen jäsen tai hallituksen puheenjohtaja.
Koulutukseltaan Roininen on diplomi-insinööri.

www.investorshouse.fi

Puhuja

Pieta Tukkimäki-Hildén

Rehtori, Hämeenlinnan lyseon lukio

Olen toiminut lukion rehtorina 15 vuotta. Yrittäjyyskasvatusta olen johtanut kaikissa neljässä kanta-hämäläisessä lukiossa, joissa olen ollut rehtorina. Nyt työskentelen Hämeenlinnan lyseon lukiossa, jossa toimii pääsykokeellinen Luovan yrittäjyyden linja. Yrittäjyyskasvatus on rusina pullassani, joka täydentää muutenkin mukavaa työtäni. Yrittäjän arkeen saan yrittäjän puolisona tuntumaa joka päivä. 

Puhuja

Tiina Granqvist

Sivistysjohtaja, Lahden kaupunki

Olen Lahden kaupungin sivistysjohtaja, koulutukseltani HTM. Johdan Lahden kaupungin sivistyspalveluita, johon kuuluu varhaiskasvatus, perusopetus, nuorisopalvelut, lukiokoulutus, kirjasto, kansalaisopisto,  liikuntapalvelut sekä kulttuuripalvelut – teatteri, orkesteri ja museo. Olen tehnyt työtä myös talouden johtamisen parissa.

Puhuja

Timo Pihkala

Professori, LUT-yliopisto

Olen yrittäjyyden professori LUT-yliopistossa. Tutkimusryhmässämme on keskitytty tuottamaan tutkittua tietoa mm. yrittäjyyskasvatuksen johtamisesta, opettajien roolista yrittäjyyskasvatuksessa, ja oppilaiden yrittäjyysvalmiuksista. 

Puhuja

Minna Hämäläinen

Tutkija, kouluttaja, kehittäjä

Olen intohimoinen yrittäjyyskasvatuksen tutkija, kouluttaja ja kehittäjä. Ajankohtainen väitöstutkimukseni käsittelee rehtoreiden roolia yrittäjyyskasvatuksen johtajana kouluissa. Suuri haaveeni on, että yrittäjyyskasvatus olisi suunnitelmallisesti johdettua jokaisessa koulussa! 

Puhuja

Petrikki Tukiainen

Yrityskehitysasiantuntija, Koulutuskuntayhtymä Gradia

Olen yrittäjyyden edistämisen asiantuntija, yrittäjä ja elinkeinoelämän vaikuttaja Keski-Suomesta.

Intohimonani on pedagogisten mallien kehittäminen,  yrittäjyyskasvatuksen johtamisen kehittäminen sekä alueelliset yrittäjyyden ekosysteemit.  20-vuotisen yrittäjäurani aikana olen saanut auttaa yli 200 oppilaitoksen oman yrittäjyysmallin rakentamisessa sekä vastannut useiden maakunnallisten ja kuntakohtaisten yrittäjyyskasvatuksen strategioiden laadinnasta. 

Puhuja

Suvi Kytöharju

Projektipäällikkö, Tralla

Suvi Kytöharju (KM) toimii yrittäjyystaitojen työkalupakin Tralla.fi-palvelun projektipäällikkönä. Yrittäjäperheessä kasvanut Suvi on työskennellyt kasvatus- ja koulutusalan eri tehtävissä lähes 10 vuotta. Työt nuorten ja oppilaitosten parissa alkoivat ikimuistoisella 10 000 kilometrin Suomi-kiertueella 45 Suomen lukiota kiertäen.

Puhuja

Kaisa Remula

Yrittäjyyslinjan koordinaattori, Ylöjärven lukio
Puhuja

Anselmi Koivunen

Yrittäjyyslinja, Ylöjärven lukio
Puhuja

Milana Itäpää

Yrittäjyyslinja, Ylöjärven lukio
Puhuja

Veikka Kukko

Yrittäjyyslinja, Ylöjärven lukio
Puhujat

Opiskelijayrittäjät

Green Community Startup

Green Community on neljän samanhenkisen opiskelijan perustama startup, joka syntyi halusta kehittää helposti omaksuttavia arkielämän ratkaisuja kestävämpien asumis- ja kulutustottumuksien hyväksi. 

Panelisti

Otto Rantanen

Opiskelija, Tampereen yhteiskoulun lukio

Otto Rantanen on 17-vuotias toisen vuoden opiskelija Tampereen yhteiskoulun lukiossa. Hän on
myös alun perin NY-yrityksenä aloittaneen Avot Groupin viestintävastaava ja toinen sen
perustajista. Avot pakkaa ostoksia ruokakaupan kassalinjan päädyssä. Yritys työllistää muita nuoria
ja tarjoaa heille ensimmäisen merkinnän ansiolue?eloon tuomalla samalla hymyn palveltavien
asiakkaiden kasvoille.

Panelisti

Atso Jaakkola

Yrittäjyyden opiskelija, Proakatemia Tampere

Atso Jaakkola on 21-vuo)as yrittäjyyden opiskelija Proakatemiassa Tampereella. Atso on
Yrittäjyyskasvatuksen poh)ja. Hän on ollut mukana Vuosi Yrittäjänä-ohjelmassa vuonna 2018 ja
hänen NY-yrityksensä oli Ohjas NY.

Panelisti

Eemi Vaherlehto

Yrittäjä

Eemi Vaherlehto on 17-vuotas nuori yrittäjä Tuusulasta. Hänen yrittäjäpolkunsa lähti siitä, kun hän
15-vuotaana pisti kavereidensa kanssa yrityksen pystyyn. He myivät kunnille ja yrityksille
kierrätetystä muovijätteestä valmistettuja kestokasseja, joita he maahantoivat Hollannista. 15-
vuo)aana yrityksen perustaminen on muutakin kuin yrittämistä. Se on työelämätaitojen oppimista
ja itsensä ylittämistä joka ikinen päivä.

Panelisti

Jenna Korpi

Opiskelija, Tampereen ammattikorkeakoulu

Jenna Korven, 19, matka yrittäjäksi on alkanut NY:n Vuosi yrittäjänä- kurssin kautta. Jenna
opiskelee Tampereen ammaattikorkeakoulussa yrittäjyyttä ja tiimijohtamista.

Panelisti

Valtteri Salmijärvi

Opiskelija, Jyväskylän Lyseon lukio

Valtteri Salmijärvi, 17, on innovativinen visionääri. Hän opiskelee Jyväskylän Lyseon lukion timilinjalla. Opintojen ohella Valtteri on mukana useammassa yritys- ja
yhdistystoiminnassa. Erityisesti häntä kiinnostaa kaikkien asioiden kehittäminen ja ratkaisujen rakentaminen kestävälle pohjalle. Hyvin tärkeänä Valtteri pitää myös koulutuksen kehittämistä. On tärkeää, että opiskelijat löytävät
sisäisen motivaation omaan tekemiseensä. Se kantaa pitkälle niin omassa hyvinvoinnissa, kuin yhteiskunnallisestikin.

Panelisti

Eerika Nissilä

Opiskelija, yrittäjä

Eerika Nissilä on 19-vuotias lukio-opiskelija Varkaudesta. Hänellä ja hänen kahdella nuoremmalla
siskollaan on kesäkahvila, Kukkakievarin musiikkikahvila Varkaudessa, jonka Eerika aloitti NY-yrityksenä
2019 vuoden kesällä. Yritystoiminnan lisäksi Eerikan sydäntä lähellä ovat urheilu ja
pianonsoitto.

Heiju Simola

Verkostokoordinaattori, Suomen Yrittäjät

Yrittäjissä olen edistänyt yrittämisen olosuhteita vuodesta 2018 ja toiminut järjestössä useammassa eri tehtävässä. Tällä hetkellä teen töitä verkostokoordinaattorina, vastaten opiskelijatoimintamme lisäksi ruotsinkielisen jäsenistön asioista ja maahan muuttaneiden yrittäjien hankkeesta.

Puhuja

Päivi Ojala

Projektipäällikkö, Suomen Yrittäjät

Päivi Ojala järjestää opettajien täydennyskoulutuksia yrittäjyydestä ja yrittäjyyspedagogiikasta Suomen Yrittäjissä. Hän on toiminut yrittäjyyskasvatuksen erilaisissa tehtävissä vuodesta 2004 alkaen, opettajana toisella ja korkea-asteella sekä projektipäällikkönä erilaisissa yrittäjyyskasvatuksen kehittämishankkeissa.

Ota yhteyttä

Yhteystiedot

Autamme mielellämme kaikissa Koulutusjohdon foorumiin liittyvissä asioissa. 

Ilmoittautumiset, maksut, tapahtuman järjestelyt ja yhteistyökumppanuudet:

Kehityspäällikkö, Karri Ruuskanen, 050 409 7752, karri.ruuskanen(a)yrittajat.fi

Tapahtumakoordinaattori, Anne Eronen, 050 408 8460, anne.eronen(a)yrittajat.fi

Tapahtuman ohjelma:

Projektipäällikkö, Päivi Ojala, 09 2292 2947, paivi.ojala(a)yrittajat.fi

Mediayhteydet:

Suomen Yrittäjät, Eeva Ketvel, 050 320 4849, eeva.ketvel(a)yrittajat.fi