16.02.2022 I Scandic Park, Helsinki

Koulutusjohdon foorumi

Tapahtuma

Puhtaalla osaamisella kohti kestävämpää yrittäjyyttä

Vuoden 2022 Koulutusjohdon foorumi keskittyy ilmastonmuutoksen yrityksille asettamiin osaamis- ja kehittämistarpeisiin.

Ilmastonmuutos ei odota. Sen hillitsemiseen tähtäävät toimet ovat yhä useamman yrityksen arkea. Moni yritys perustaa jo koko liiketoimintansa ympäristövastuun edistämiselle. Jotta yritykset pystyvät tarttumaan puhtaamman teknologian mahdollisuuksiin, tarvitsevat ne uutta osaamista monilla eri rintamilla. Oppilaitokset, korkeakoulut ja muut oppimis- ja kehittämispalvelut ja niissä työskentelevät asiantuntijat ovat avainasemassa tähän tarpeeseen vastattaessa. 

Siksi haluamme juuri sinut mukaan Suomen Yrittäjien järjestämään Koulutusjohdon foorumiin. Tule tapaamaan muita koulutuksen ja yrittäjyyden ammattilaisia, oppimaan heidän onnistumisistaan ja jakamaan omia kokemuksiasi. 

Foorumi on suunnattu koulutuksen johto- ja kehittämistehtävissä toimiville, opettajille, luottamushenkilöjohdolle, yrittäjyysvastaaville sekä oppilaitosyhteistyöstä kiinnostuneille yrittäjille ja yrittäjyyttä tukeville sidosryhmille. 

Foorumi järjestetään hotelli Scandic Parkissa Helsingissä 16.2.2022. Tervetuloa!

 

Ohjelma

Oikeudet ohjelman muutoksiin pidätetään.

Puhuesittelyt löydät ohjelman jälkeen tältä sivulta.

9.15
Tervetuloa Koulutusjohdon foorumiin!
Sanni Kaikkonen
9.20
Tulevaisuutta voidaan tehdä – millaista siitä tekisimme?
Arto O. Salonen

Itä-Suomen yliopiston professori Arto O. Salonen herättelee ajattelemaan, miltä kestävämpi elämäntapa voisi näyttää ja miten voimme sitä yksilöinä, yrityksinä ja yhteiskuntana rakentaa. 

9.50
Mitä pk-yritykset ajattelevat talouden vihreästä siirtymästä?
Sampo Seppänen

Suomen Yrittäjien ekonomisti Sampo Seppänen avaa tuoreisiin tutkimuksiin perustuen yrittäjien näkemyksiä ilmastonmuutoksesta ja ympäristövastuusta sekä näiden yrityksille synnyttämistä osaamis- ja kehittämistarpeista. 

10.00
Kiertotalouden vaikutukset työhön ja osaamiseen
Eero Jalava

Johtava asiantuntija Eero Jalava kertoo Sitran hankkeisiin ja selvityksiin perustuen, miten siirtymä kiertotalouteen vaikuttaa työhön ja osaamiseen.  

10.20
Paneelikeskustelu: Romusta arvotavaraksi – kiertotalous rakennusalalla
Riikka Kinnunen, Mia Nores, Jari Rastas, Eero Jalava

Kiertotalousasiantuntija Riikka Kinnunen, Romukauppiaiden Liiton toiminnanjohtaja Mia Nores, yrittäjä Jari Rasta sekä Sitran Eero Jalava puivat, miten kiertotalouskehitys vaikuttaa rakennusalaan ja miten alan on muututtava. 

10.45
Tauko
11.00
Voiko muoti olla kestävää?
Sami Sykkö

Fashion Finlandin liiketoimintajohtaja Sami Sykkö pohtii muodin kestävyyttä ja siitä kumpuavia vaatetusalan kehityssuuntia.

11.20
Kommenttipuheenvuoro
Turkka Koivisto

Yrittäjä Turkka Koivisto kertoo, miten vaatebisnestä voi tehdä ekologisesti ja kotimaisesti. 

11.30
Kestävämmän ruoantuotannon puolesta – Vönerin tarina
Siva Parlar

Luova johtaja Siva Parlar kertoo kasvisproteiinivalmistaja Vönerin kasvutarinan ja näkemyksensä ruoka-alan tulevaisuudesta. 

11.50
Kommenttipuheenvuoro
Heidi Hovi-Sippola, Jarmo Åke

Perho Liiketalousoppilaitoksen Jarmo Åke ja Heidi Hovi-Sippola kertovat, miten koulutuksen järjestäjän on varauduttava ruoka-alan muutoksiin.   

12.00
Lounas
13.00
Miten yritysten nettovaikutuksia voi mitata?
Annu Nieminen

Uprightin perustaja Annu Nieminen uskoo, että yritysten vastuullisuutta pitää ja voidaan mitata, ja avaa yrityksensä tätä varten kehittämää teknologiaa sekä sen tarjoamia mahdollisuuksia. 

13.30
Uskalla Yrittää -kilpailun voittaja 2021
Luka Väisänen

Opiskelija ja palkittu nuori yrittäjä Luka Väisänen kertoo, miten DiscRelease NY sai alkunsa ja miten ympäristövastuu toteutuu yrityksen toiminnassa. 

13.40
Paneelikeskustelu: Ympäristö-, teknologia- ja yrittäjyyskasvatus – yhdessä enemmän?
Maria Clavert, Kirsi Pauliina Kallio, Minna Riikka Järvinen

Aalto-yliopiston professori Maria Clavert, Tampereen yliopiston professori Kirsi Pauliina Kallio ja Kehittämiskeskus Opinkirjon toiminnanjohtaja Minna Riikka Järvinen keskustelevat, onko ympäristö-, teknologia- ja yrittäjyyskasvatuksen yhteispeliä tiivistettävä ja miten se voisi tapahtua. 

14.10
Sähköä liikenteeseen
Vesa Linja-aho

Yrittäjä ja opettaja Vesa Linja-aho tarjoaa näkymän liikenteen sähköistymiseen sekä sen autoalan toimijoille asettamiin muutostarpeisiin.

14.30
Kahvitauko
15.00
Case Sanoma: Kunnianhimoinen ilmastostrategia oppimis- ja medialiiketoiminnassa
Kaisa Uurasmaa

Sanomalla on kunnianhimoinen ilmastotavoite nettonollapäästöistä sekä omassa toiminnassa että arvoketjussa vuoteen 2030 mennessä. Vastuullisuus on päivittäin esillä myös keskusteluissa sijoittajien kanssa.

15.30
Päättäjäpaneeli: Miten vahvistamme pk-yritysten ilmasto- ja ympäristöosaamista?

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen haastaa kansanedustajat pohtimaan, mitä valtakunnallisia toimia tarvitaan pk-yritysten ilmasto- ja ympäristöosaamisen vahvistamiseksi. 

16.00
Loppusanat
Puhujat

Seminaarin puhujina mm.

Puhuja

Arto O. Salonen

professori | Itä-Suomen yliopisto

Professori Arto O. Salonen on kestävän hyvinvoinnin asiantuntija. Hän toimii Suomen kestävän kehityksen asiantuntijapaneelissa ja hänellä on dosentuuri useissa korkeakouluissa. Salosen tutkimusorientaatio on tieteidenvälinen ja tulevaisuussuuntautunut.

Juontaja

Sanni Kaikkonen

Sunnyone Promotion Oy
Puhuja

Sampo Seppänen

ekonomisti | Suomen Yrittäjät

Sampo Seppänen toimii ekonomistina Suomen Yrittäjissä vastuualueinaan energia- ja ilmastopolitiikka. Hän on urallaan työskennellyt laaja-alaisesti ilmastopolitiikan sekä laajemmin kestävän kasvun suuntaviivojen parissa. Sampon keskeinen intohimo on sujuva siirtyminen vähähiiliseen kiertotalouteen yritysten toimintaedellytykset huomioiden. 

Puhuja

Eero Jalava

johtava asiantuntija | Sitra

Eero Jalava työskentelee Sitran Kestävyysratkaisut-teeman alla kiertotalouden johtavana asiantuntijana ja vastaa työllisyyteen ja osaamiseen liittyvistä projekteista. Kiertotalouden työkalut luovat ratkaisuja ekologiseen kestävyyskriisiin, joka on aikamme keskeisimpiä megatrendejä.  

Panelisti

Riikka Kinnunen

kiertotalouden asiantuntija ja yrittäjä | Kierivä Oy

Riikka Kinnunen (FM) on kokenut kiertotalouden asiantuntija, jolla on näyttöjä kiertotalousliiketoiminnan edistämisestä ja menestyksekkäästä fasilitointikokonaisuuksien hallinnasta. Kiertotalouden liiketoimintamallit ja niihin liittyvät ohjauskeinot, selvitykset ja projektit ovat Riikan erityisosaamista. Riikka on lisäksi taitava kouluttaja, valmentaja ja motivoija.

Panelisti

Mia Nores

toiminnanjohtaja | Suomen Romukauppiaiden Liitto

Mia Nores toimii kierrätysmetallitoimialaa edustavan Suomen Romukauppiaiden Liitto ry:n toiminnanjohtajana. Hän on pitkän linjan kiertotalouden sekä ympäristö-, energia- ja ilmastopolitiikan syväosaaja. Uransa hän on tehnyt yrityksissä sekä teollisuusjärjestöissä. Koulutukseltaan hän on diplomi-insinööri.

Panelisti

Jari Rastas

hallituksen puheenjohtaja, pääkonsuli | Priima-Yhtiöt

Jari Rastas on Priima-Yhtiöiden pääomistaja. Yhtiöryhmään kuuluu mm. Teollisuuden Rakentajat Oy. Yhtiöryhmä on tunnettu erityisesti sote- ja seniorikohteiden KVR-toteuttajana sekä kaupan kohteiden rakentajana. Kaavoitus ja aluekehittäminen ovat osa yhtiöiden toimintaa. Yhtiöt tunnetaan innovatiivisina suunnannäyttäjinä sekä erityisesti energiatehokkuuden sekä vastuullisuuden edistämisestä.

Puhuja

Sami Sykkö

liiketoimintajohtaja ja päätoimittaja | Fashion Finland

Sami on toimittaja, esiintyjä, kolumnisti, kommentaattori ja kirjailija. Hän on toiminut Glorian päätoimittajana sekä kirjoittanut Helsingin Sanomiin ja kuukausiliitteeseen. Sami toimii tällä hetkellä Fashion Finlandin liiketoimintajohtajana ja päätoimittajana.

Puhuja

Siva Parlar

perustaja ja luova johtaja | Vöner Oyj

Siva Parlar on kasvisproteiinivalmisteista tunnetun Vönerin perustaja, Suomen vegeskenen edistäjä ja suunnannäyttäjä tulevaisuuden yrittämisestä.

Puhuja

Annu Nieminen

yrittäjä ja toimitusjohtaja | Upright

Annu Nieminen on yritysten nettovaikutuksia mittaavan teknologiayhtiö Uprightin perustaja ja toimitusjohtaja. Ennen yrittäjäksi ryhtymistä Nieminen työskenteli mm. keskisuurten yritysten kasvuun keskittyvän Kasvuryhmän toimitusjohtajana ja konsulttina McKinsey & Companyssa.

Puhuja

Luka Väisänen

yrittäjä, opiskelija | DiscRelease NY

Luka Väisäsen DiscRelease NY myy ja ostaa käytettyjä frisbeegolfkiekkoja verkkokaupassa ja eri frisbeegolftapahtumissa. Toiminnallaan DiscRelease edistää kestävää kehitystä ja kiertotaloutta mahdollistamalla välineiden kierrätyksen helposti. DiscRelease voitti Suomen parhaan NY-yrityksen palkinnon perus- ja toisella asteella vuonna 2021.

Panelisti

Maria Clavert

työelämäprofessori | Aalto-yliopisto

Maria Clavert (KT) työskentelee työelämäprofessorina Aalto-yliopistossa. Hän on erikoistunut insinöörikoulutuksen laaja-alaiseen kehittämiseen ja toiminut aiheen parissa sekä tutkijana että kouluttajana vuodesta 2010 lähtien. OpiT!-teknologiakasvatusohjelman johtajana Clavert kehittää teknologiaan liittyvää opetusta kaikilla koulutusasteilla ja ohjaa siihen liittyvää tutkimusta yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa.

Panelisti

Kirsi Pauliina Kallio

professori | Tampereen yliopisto

Kirsi Pauliina Kallio työskentelee Tampereen yliopistossa ympäristökasvatuksen professorina. Hän kehittää parhaillaan ympäristökasvatukseen myönteisesti tunnistavaa pedagogiikkaa, jossa tuotetaan tutkimusperustaisia käytännöllisiä välineitä kestävyys-, luonto- ja ilmastokasvatuksen tarpeisiin, aina varhaiskasvatuksesta elinikäiseen oppimiseen. Toinen ajankohtainen tutkimusteema on ylisukupolvinen ympäristökansalaisuus, jossa yhteydet kansalaisten ja julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoiden välillä vaativat erityisesti kehittämistä.

Panelisti

Minna Riikka Järvinen

toiminnanjohtaja | Kehittämiskeskus Opinkirjo

Minna Riikka Järvinen (KT, EMBA) on Kehittämiskeskus Opinkirjon toiminnanjohtaja, jonka kiinnostuksen kohteena on yrittäjyyskasvatuksen tulevaisuuden pohtiminen, uudelleen ajatteleminen ja sisällöllinen kehittäminen. Hän on ollut kehittämässä mm. yrittäjyyskasvatuksen mittaristoa. 

Puhuja

Vesa Linja-aho

opettaja, tietokirjailija ja yrittäjä

Vesa Linja-aho on toiminut tekniikan alan opettajana kolmella vuosikymmenellä niin yliopistossa kuin ammattikorkeakouluissakin. Nykyisin vapaana konsulttiyrittäjänä työskentelevä Linja-aho on erikoistunut sähköautoihin ja sähköturvallisuuteen ja auttanut näitä koskevissa pulmissa monenlaisia asiakkaita autokorjaamosta asianajotoimistoon. Linja-aho on kirjoittanut sähköalalta kolme tietokirjaa ja osallistuu aktiivisesti alan kansainväliseen standardointiin. 

Puhuja

Kaisa Uurasmaa

sijoittajasuhde- ja yritysvastuujohtaja | Sanoma

Sijoittajasuhde- ja vastuullisuusjohtaja Kaisa Uurasmaa vastaa Sanoman vastuullisuustrategian suunnittelusta ja implementoinnista.

Panelisti

Kai Mykkänen

kansanedustaja, eduskuntaryhmän puheenjohtaja | kokoomus

Kai Mykkänen on kansanedustaja ja kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja. Hän on aiemmin toiminut ulkomaankauppa- ja kehitysministerinä sekä sisäministerinä. Koulutukseltaan hän on valtiotieteiden maisteri ja ekonomisti.

Panelisti

Juha Sipilä

kansanedustaja, ympäristövaliokunnan puheenjohtaja | keskusta

Juha Sipilä on kansanedustaja ja eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja. Hän on aiemmin toiminut pääministerinä ja keskustan puheenjohtajana. Ennen politiikkaan lähtemistä hän työskenteli yrittäjänä. Koulutukseltaan hän on diplomi-insinööri.

Puhuja

Mikael Pentikäinen

toimitusjohtaja, Suomen Yrittäjät

Mikael Pentikäinen on toiminut Suomen Yrittäjien toimitusjohtajana vuodesta 2016. Hän siirtyi tehtävään Maaseudun Tulevaisuuden vastaavan päätoimittajan tehtävästä. Aiemmin hän on työskennellyt mm. Helsingin Sanomien kustantajana ja vastaavana päätoimittajana. Sanoma-uran jälkeen Pentikäinen ryhtyi yrittäjäksi ja kirjoitti Luottamus nimisen kirjan. Kirjassa Pentikäinen kertoo näkemyksensä siitä, mitä on luottamus ja miten jokainen voi rakentaa sitä omassa elämässään.

Liput

Kaikki Early Bird -hinnat ovat voimassa 31.12.2021 asti. Hinnat ovat per henkilö.
Lippu sisältää ohjelman lisäksi lounaan, aamupalan ja iltapäiväkahvin.

Early Bird
Julkinen sektori
195 €
+ alv 24 %
Early Bird
Yksityinen sektori (ei jäsenyritys)
195 €
+ alv 24 %
Early Bird
Yrittäjien jäsenyritys
145 €
+ alv 24 %
Early Bird
Yrittäjien PY/AJ edustaja
145 €
+ alv 24 %
Early Bird
ryhmä vähintään 10 henkilöä
145 €
+ alv 24 %
Usein kysyttyä

Tästä osiosta löydät vastauksia yleisimpiin kysymyksiin

Voinko perua ilmoittautumisen?

Osallistuminen Koulutusjohdon semiminaariin 2022 voidaan perua kuluitta 15.12.2021 saakka. Tämän jälkeen ilmoittautuminen on sitova. Mikäli henkilö jättää saapumatta paikalle, perimme osallistumismaksun kokonaisuudessaan. Mikäli sairastuminen estää osallistumisesi, pyydämme toimittamaan sairaslomatodistuksen seitsemän vuorokauden kuluessa tapahtuman alkamisesta.

Omia tietojasi voit päivittää ilmoittautumisvahvistuksesta löytyvän linkin kautta. Osallistumisen voi siirtää kuluitta toiselle henkilölle 15.1.2022 saakka. Tämän jälkeen perimme toimisto- ja käsittelykuluna 25 euroa muutosta kohden.

Peruutukset ja nimenmuutokset pyydämme tekemään kirjallisesti osoitteeseen: koulutusjohto@yrittajat.fi
 

Missä tapahtuma järjestetään ja miten löydän paikalle?

Koulutusjohdon foorumi 2022 järjestetään Scandic Parkissa Helsingissä (Mannerheimintie 46). Scandic Parkista löydät lisätietoja täältä. Voit saapua kävellen, pyörällä, julkisilla kulkuneuvoilla tai omalla autolla. Jos käytät julkisia kulkuneuvoja, suosittelemme suunnittelemaan reitin HSL:n reittioppaalla. Pysäköinnistä löydät lisää tietoja Scandic Parkin verkkosivuilta. Tapahtuma järjestetään 1. kerroksen Vision-tilassa.

Ota yhteyttä

Yhteystiedot

Autamme mielellämme kaikissa Koulutusjohdon foorumiin liittyvissä asioissa. 

Ilmoittautumiset, maksut, tapahtuman järjestelyt
koulutusjohto(at)yrittajat.fi

Yhteistyökumppanuudet:

Karri Ruuskanen, 050 409 7752, karri.ruuskanen(at)yrittajat.fi