Vastuullisuus on arkisia ja pieniä asioita, pohtii joensuulaisen autoliikkeen yrittäjä Mia Aatamila
Perheyritys Auto Aatamilan Mia Aatamila päätti vuonna 2023 ottaa syväsukelluksen vastuullisuusaiheeseen ja osallistua Pohjois-Karjalan Yrittäjien vastuuhankkeen tarjoamille vastuullisuusluennoille. Aatamila kertoo, että ennen kurssitusta laajempaa faktatietoa ei vastuullisuudesta hänellä ollut, vaikka olikin lukenut aiheesta medioista ja keskustellut siitä tuttujen ja ystävien kanssa.
Mia Aatamila kertoo oivaltaneensa, että Suomessa yritykset toimivat ihan lähtökohtaisesti monissa asioissa vastuullisesti, ilman, että sitä huomataan erikseen ajatella, saati korostaa.
– Esimerkiksi olemme joensuulainen perheyritys ja suosittelemme käyttämään muidenkin paikallisten yrittäjien palveluita, maksamme suomeen verot, ostamme autojen varaosat joensuulaisilta yrityksiltä ja hoidamme yrityksen hallinnon kuten pitää. Sitä ei osaa ajatellakaan, missä kaikessa toimimme vastuullisesti, kun se on niin luonnollista, mutta kun tätä aihetta aletaan puimaan läpi, mitä vastuullisuus konkreettisesti tarkoittaa, niin sitten huomataan, että oikeastaan ollaankin monissa asioissa aika vastuullisia.
Mia Aatamila sanoo, että vastuullisuusteot voivat olla ihan pieniä, arkisia juttuja. Esimerkiksi tasa-arvoisuutta ajatellen liiketilojen esteettömyys ja palvelun saaminen eri kielillä ovat vastuullisuutta.
– Kurssilla oli oivalluksen hetki monta kertaa, kun huomasin, että vastuullisuus ei ole vain hiilijalanjäljen laskentaa.
Kun vastuullisuus tuli Miia Aatamilalle tutuksi, halusi hän kiinnittää huomiota entistä enemmän siihen, missä kaikissa asioissa voisi toimia entistä paremmin. Monet konkreettiset muutokset olivat arkisia, pieniä asioita. Kun useat pienet teot niputtaa, alkaakin syntyä isompi kokonaisuus.
– Ennen, kun asiakkaalle tarjottiin kahvit, miellä oli käytössä pahvimukit ja muovilusikat. Nyt kahvi tarjoillaan meillä posliinimukeista. Käsipyyhepaperit vessassa ovat vaihtuneet froteepyyhkeisiin ja kun firmassa syödään lounasta, haetaan take away -ruoka omiin astioihin, hän kuvailee.
Tällaiset pienet muutokset ovat Aatamilan mukaan ei vain ympäristön huomioimista, vaan myös taloudellisesti vastuullista.
– Huomasin, että meillä syntyi yllättävän paljon kahvikuppi- ja vessapaperiroskaa, ja se oli ihan jonninjoutavaa.
Pienet valinnat vähensivät siis sekä roskamäärää että toivat säästöjä.
Mia Aatamila kertoo, että autokaupassa vastuullisuus voi näkyä myytävien tuotteiden valikoimissa. Auto Aatamilassa haluttiin alkaa tarjota asiakkaille vaihtoehdoiksi myös biokaasuautoja ja kevythybridejä.
– On tietysti muistettava, että kaikille ei sovi sähkö- tai hybridiautoilu, joten meillä on oltava autoja tarjolla joka lähtöön, hän mainitsee.
Autokaupassa vastuullinen näkökulma voi olla myös kaupantekoon liittyvien asiakirjojen sähköisyys, mikä puolestaan vähentää paperin määrää. Toinen näkökulma voi olla vaikkapa myytävien autojen fiksaus: Mia Aatamila halusi tarkistaa fiksaajalta, että hänen käyttämänsä tuotteet ovat ekologisia ja varmistaa, että pesuvedet on ohjattu oikeisiin kaivoihin.
– On ollut mielenkiintoista nähdä, miten yhteistyökumppaneillakin on asiat hallussa.
Voidaankin siis sanoa, että kun yksi yritys kiinnittää vastuullisuusarvoihin huomiota, se säteilee myös lähiympäristöönsä ja muihin yrityksiin.
– Vastuullisuudesta keskustelu on tärkeää. Siitä tulee keskustella ja lisätä tietoa. Kerralla kukaan ei varmasti pysty tekemään kaikkea, mutta pikkuhiljaa asioita voi muuttaa.
Teksti: Suvi Palosaari
Kuva: Auto Aatamila Oy