Vastuullisuus – Yritysten uusi normaali
Vastuullinen yritystoiminta Pohjois-Karjalassa – Ensimmäisen vuoden yhteenveto
Kestävään kehitykseen liittyvä keskustelu on muuttanut tapaamme tarkastella yritystoimintaa. Yhä useammin keskusteluissa korostuu, miten yritykset voivat yhdistää taloudellisen kasvun sosiaaliseen ja ekologiseen kestävyyteen maapallon kantokyvyn rajoissa. Vastuullisuusvaatimusten myötä yritysten toiminnan vaikutukset ympäristöön, ihmisiin ja yhteiskuntaan tiedostetaan paremmin, ja viestintään kiinnitämme enemmän huomiota.
Nämä ovat keskeisiä teemoja myös ”Vastuullinen yritystoiminta Pohjois-Karjalassa” -kehittämisohjelman seminaareissa ja työpajoissa, joissa käsitellään yritysvastuun eri osa-alueita. Tapahtumissamme pohdimme vastuullisuussääntelyn tarjoamia hyötyjä ja mahdollisuuksia yrityksille. Asiantuntijoiden avustuksella tutustumme keinoihin ja työkaluihin, joilla yritykset voivat kehittää kestävän kehityksen periaatteisiin perustuvia uusia liiketoimintamalleja.
Ensimmäinen vuosi: Avausseminaarista konkreettisiin toimiin
Syksyllä 2023 hankkeen avausseminaarissa Joensuussa, alan asiantuntijat käsittelivät vastuullisuuden eri ulottuvuuksia. Seuraavien kuukausien aikana järjestimme 14 työpajaa Pohjois-Karjalan alueella. Työpajoissa yrittäjät syventyivät vastuullisuustoimenpiteiden tarpeisiin sekä arvioivat yrityksensä nykytilaa ja suunnittelivat tulevia vastuullisuustoimijaan. Joensuun lisäksi työpajoja pidettiin Kiteellä, Ilomantsissa, Pyhäselässä, Tohmajärvellä, Liperissä ja Kontiolahdella.
Työpajakonseptimme, joka sisältää sekä lähityöskentelyä että Suomen Yrittäjien verkkokoulutusta, oli suosittu. Vuoden aikana hybridityöpajoihin osallistui yhteensä 137 yritystä. Verkkokoulutuksen yhteydessä järjestämme viikoittain Torstai-kanava-keskusteluja, joissa yrittäjät jakavat vastuullisuuteen liittyviä ajatuksiaan ja saavat tukea vastuullisuustyöskentelyyn. Kokonaisuuden päätteeksi jaamme Vastuu kannattaa -osaamismerkin, joka osoittaa, että yritys on sitoutunut kehittämään ja parantamaan vastuullisuuttaan liiketoiminnassaan.
Vastuullisuusviestinnän merkitys
Monet yritykset ovat oivaltaneet, että vastuullisuus on myös arjen työtä ja sen toteuttaminen pienin askelin on mahdollista. Työpajoihin osallistuneilla yrittäjillä ympäristövastuuseen liittyvät aiheet ovat olleet tutumpia ja moni yritys edistää sosiaalista ja kulttuurista vastuuta tietämättään. Käsillä olevat lainsäädännön muutokset ja tekniset seikat, kuten päästölaskenta, ovat herättäneet eniten kysymyksiä.
Yrityksillä on usein jo käytössään vastuullisia käytäntöjä, kuten logistiikan optimointi, henkilöstön hyvinvointi, kierrätys ja lähiruoan suosiminen. Kuitenkin näiden toimintatapojen liittäminen laajemmin vastuullisuuden kontekstiin ja niistä viestiminen asiakkaille sekä sidosryhmille on monelle uutta. Erityisesti vastuullisuusviestinnän kehittämisellä on huomattu olevan tarvetta ja potentiaalia kilpailuedun löytämiseen.
Nämä havainnot korostavat tarvetta jatkuvalle keskustelulle ja konkreettisille esimerkeille vastuullisuuden eri osa-alueista, jotta yritykset voivat entistä paremmin integroida vastuullisuuden osaksi liiketoimintaansa.
Kiitokset ja tulevat tapahtumat
Yhteenvetona voidaan todeta, että hankkeen ensimmäisen vuoden aikana olemme onnistuneet tarjoamaan yrittäjille kattavan paketin vastuullisen yritystoiminnan edistämiseksi Pohjois-Karjalassa. Jatkamme vastuullisuustyöpajojen tarjoamista tulevina vuosina ja lisäksi tuotamme teemaseminaareja ja työpajoja muun muassa vastuullisuusraportoinnista ja kiertotaloudesta.
Kiitos kaikille osallistuneille!
Kiitos myös kouluttajille, jotka olivat väsymättä mukana ensimmäisen vuoden aikana edistämässä yritysten vastuullisuustoimet alueellamme: Aurana Oy, Cordialal Communications Oy, Fabrik Advertising Agency Ltd ja Lietsu palvelut Oy.
Tutustu ja ilmoittaudu mukaan tuleviin tapahtumiimme tästä ja ota seurantaan myös somekanavamme: Facebook ja Instagram
Kiitos, että olet mukana viemässä vastuullisuutta osaksi yritysten arkea myös tulevana vuonna!
Kirjoittaja:
Gyöngyi Mátray
Projektipäällikkö
Vastuullinen yritystoiminta Pohjois-Karjalassa – kehittämisohjelma