Nyt tuetaan joukolla paikallisia yrityksiä! 7.9.2024 vietetään taas valtakunnallista Lähilauantaita, jolloin kannustamme kaikkia ostamaan lähialueen yritysten tuotteita ja palveluja. Onhan se mukavaa, että palveluita saa läheltä – varmistetaan, että näin on tulevaisuudessakin. Lisätietoa lähilauantaista löydät pääsivulta.

Mitä voi tehdä paikallisesti ja alueellisesti? 

Tässä muutama esimerkki, kuinka paikallisyhdistykset ja aluejärjestöt voivat olla mukana Lähilauantaissa. 

1. Tuo Lähilauantaita esille sosiaalisen median kanavissa. Mitä enemmän näkyvyyttä tapahtuma saa, sen enemmän se kerää osallistujia ja samalla tukea paikallisille yrityksille. Täältä löydät Lähilauantain somekuvat.

Millainen teksti somekuvan yhteyteen? Alla esimerkki postaustekstistä, jota voi hyödyntää Lähilauantai-julkaisuissa:

”Valtakunnallinen Lähilauantai tulee taas syyskuussa! Mikä Lähilauantai? Päivä, jolloin ostetaan lähialueen pk-yrityksistä ja tuetaan paikallisia oman kylän palveluita. Kaikki yritykset voivat lähteä maksutta mukaan ja kuluttajat osallistuvat vetämällä ostohousut jalkaan ja poikkeamalla paikallisissa putiikeissa. Katso lisää ja kerro kaverillekin! 

Pidetään lähiyritykset ja -palvelut hengissä! www.lahilauantai.fi

#lähilauantai #yrittäjät #tuepaikallista #ostapieneltä #ostaläheltä #suomenyrittäjät”

2. Rohkaiskaa yrittäjiä kertomaan millaisia palveluita ja tuotteita heillä on tarjolla. Yrittäjien materiaalit ja ohjeet niiden käyttöön löytyvät täältä. 

3. Olkaa yhteydessä paikallismediaan ja kertokaa päivästä. Halutessanne voitte myös kirjoittaa mielipidekirjoituksen, jossa tuodaan esille, ettei kuntaa ole ilman yrityksiä sekä rohkaistaan ostamaan paikalliselta yritykseltä.

4. Innostakaa paikallisia vaikuttajia huomioimaan Lähilauantai. Haastakaa heitä kertomaan Lähilauantaista esimerkiksi seuraavasti:  

Nyt ja aina kannattaa ostaa läheltä – käyttämällä paikallisia palveluja myös meidän koko kuntamme menestyy. Minä suosittelen erityisesti näiden yritysten palveluja: XX, XX ja XX. Mitä sinä suosittelet? 

#Ostaläheltä #Lähilauantai #EiKuntaaIlmanYrityksiä #yrittäjät  

5. Osta läheltä Lähilauantaina. 

Ideapankki paikallisyhdistyksille 

Voit myös ottaa inspiraatiota seuraavista ideoista Lähilauantain paikalliseen toteutukseen: 

Yhdistyksen Facebook-sivuilla kilpailu ja lahjakortin arvonta 
Tehdään Facebook-arvonta, jossa pyydetään kertomaan, missä paikkakunnan yrityksessä on viimeksi asioinut ja lähettämään kiitokset yrittäjälle. Arvotaan vastaajien kesken lahjakortteja paikallisiin yrityksiin. 

Yhteistyö paikallismedian kanssa 
Tehdään paikallislehden kanssa mainosyhteistyö, jossa lehti tekee tarjouksen mainoksista mukaan lähteville yrittäjille ja kootaan yritykset yhteiseen aukeamaan. Tai vaihtoehtoisesti paikallisyhdistys tarjoaa x määrälle jäsenyrityksiä näkyvyyttä paikallislehdessä Lähilauantain ilmoituksen yhteydessä. 

Tapahtuma torilla 
Järjestetään Lähilauantaina tapahtuma, jossa on paikallisia yrityksiä ja yrittäjiä myymässä tuotteitaan ja kertomassa yrityksensä palveluista. Kutsutaan mukaan kuntavaikuttajia (yrittäjiä) ja paikallismedia. 

Puheenjohtajan kierros kivijalkakaupoissa 
Paikallisyhdistyksen puheenjohtaja kiertää yrityksissä ja tehdään kierroksesta videoita sosiaaliseen mediaan. 

Leimakortti / yritysrasti 
Leimakortti ostamiseen aktivoivana toimintamallina. Kerää esim. kolme leimaa ostamalla paikallisilta yrittäjiltä tietyllä aikavälillä. Jos yrittäjällä ei ole mahdollisuutta antaa leimaa, myös tarra tai allekirjoitus käy. Kun passissa on kolme leimaa, passi palautetaan sovittuihin pisteisiin. Sama henkilö voi kerätä useamman passin. Arvotaan passin palauttaneiden kesken lahjakortteja.  

Yritysrasti-tyyppinen kierros kampanjaan osallistuvissa yrityksissä sekä Yrittäjien kiinteä piste ns. lähtönä ja maalina. Ko. pisteessä voi kertoa yrittäjäyhdistyksen toiminnasta. 
 
Asiakkaiden aktivoiminen ohjelmallisesti esimerkiksi seuraavilla tavoilla:

  • Kukkakauppa, joka voi opastaa seppeleen teossa 
  • Ravintolan tms. olut-tasting, juustotasting, suklaatasting 
  • Askartelu-/taidetarvikeliike järjestää askartelumahdollisuuden 
  • Kampaaja järjestää letitysohjausta 
  • Kosmetologi järjestää meikkausohjausta 
  • Jne.

Materiaalit alueille ja paikallisyhdistyksille

Kaikki materiaalit-osiosta löytyvät digi- ja printtimateriaalit ovat vapaasti aluejärjestöjen ja paikallisyhdistysten käytettävissä.

Oikopolut materiaaleihin:
Somemateriaalit
Uutiskirjebannerit
Painomateriaalit

Omille sivustoille lisättävät bannerit löytyvät valmiina WordPressin markkinointimateriaalit-kuvakansiosta.

Eikö toivomaasi materiaalia löydy? Tai kaipaatko lisäohjeistusta niiden käyttöön? Ole meihin yhteydessä ja kerro toiveesi!